Wonen & Zorg

Hoe bedienen we de veranderende markt?

De komende jaren zullen we de eerste effecten merken van de vergrijzing en ontgroening. De gemiddelde leeftijd van onze huurders stijgt. Zij wonen langer zelfstandig en krijgen in bepaalde mate zorg aan huis. Door de decentralisatie van de zorg (van rijksoverheid naar lokale overheid) krijgt deze groep huurders het lastiger. Er vindt een beweging plaats van wonen in woonzorgcentra naar thuis wonen met ondersteuning.

Lees verder

Den Haag vs Fryslân

Het beleid van ‘Den Haag’ ervaren wij vooral relevant voor de Randstad. In ons marktgebied in Fryslân komen er geen nieuwe huisvesters of vastgoedbeleggers bij die bijdragen aan de doorstroom van inwoners. Sociale huurwoningen blijven dus ‘bezet’. Tijdelijke verruiming van de inkomensgrens, verandering van het puntenstelsel en invoering van tijdelijke contracten voor starters in ons werkgebied helpen maar ten dele. Elkien ziet de ontwikkeling van woon-zorgconcepten als een oplossing die recht doet aan de behoeften van een grote groep huurders in Fryslân. Het is echter een flinke uitdaging daar snel genoeg de mensen, middelen en kennis voor paraat te hebben. Dat kunnen we niet alleen en daarom is de steun van onze stakeholders heel belangrijk.

"Bij de ontwikkeling van woon-zorgconcepten is de steun van onze stakeholders onmisbaar"

Levensloopbestendig bouwen

Vergrijzing brengt een grotere zorgbehoefte met zich mee en tegelijk is er een tendens dat mensen langer thuis blijven wonen. Dat kan ook wel, maar dan moeten de woningen wel ‘levensloopbestendig’ zijn en moet het toewijzingsbeleid erop afgestemd zijn. Elkien zoekt de samenwerking met zorgpartijen om een goed antwoord te vinden op deze groeiende vraag uit de markt.